Sidang pembaca sekalian,

Mungkin kisah yang saya akan bawakan ini,sudahpun kalian membacanya di akhbar Utusan Malaysia bertarikh 31 Oktober 2009, dengan tajuk Wanita muslim pertahan agama kelar leher suami. Apabila terbaca kisah yang memilukan seumpama ini, tersentuh hati saya bercampur baur antara marah dan sedih.

Manakan tidak kisah ini bagaikan mengulangi kisah-kisah penderaan keatas sahabat-sahabat Nabi S.A.W. sewaktu permulaan Islam dahulu. Mereka diseksa, dibunuh dan lebih teruk lagi dipaksa untuk menjadi murtad.

Berbalik kepada kisah Rabia Sarwar 37 tahun ini, dia telah dipaksa oleh suaminya untuk memakan daging babi, memakai skirt pendek dan minum minuman beralkohol. Berikutan penyeksaan emosi yang terlaupau oleh suaminya,dia telah nekad unruk mengelar lelaki tersebut menggunakan pisau dapur ketika mangsa sedang tidur.

Rabia kini telah dibebaskan dengan ikat jamin berjumlah AS$25,000 (RM90,000) dan mengaku tidak bersalah atas dakwaan cubaan membunuh. Bagi saya sebagai pembaca, tidaklah menyokong tindakan Rabia untuk mengelar suaminya, mungkin banyak lagi cara untuk mencari penyelesainya, mungkin melalui penceraian dan sebagainya, tetapi mungkin tindakan itu didorang emosi yang mendesak. Manakan tidak, dia dipaksa untuk melakukan perkara yang bertentangan dengan hokum islam dan berdosa besar.

Bagi melengkapkan kisah memilukan ini, saya mengajak penbaca untuk mempertahankan akidah dengan sekuatnya, dalam apa-apa keadaan sekalipun.

Posted by Mohd Hilmi bin Ibrahim on Friday, October 30, 2009
categories: edit post

0 comments

Post a Comment